Julius Taminiau Architects
Tijdens het korte bestaan van de studio heeft Julius Taminiau Architects zich stevig gevestigd en werd onlangs door Wallpaper* geselecteerd als "een van de meest veelbelovende bureaus van de wereld" en door Dezeen geselecteerd op de longlist als "opkomende architect van het jaar".
Onze ambitie - of eigenlijk vinden we het onze plicht - is het gebruik van milieu- en mensvriendelijke materialen en constructiemethoden en het terugbrengen van de natuur (naar de stad), het verbeteren van de biodiversiteit en het welzijn in algemene zin. We hebben een holistische ontwerpbenadering met nauwgezette aandacht voor detail en streven naar het creëren van een duurzame architectuur, waarbij we low-tech en high-tech oplossingen combineren om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, zonder de esthetiek uit het oog te verliezen, waardoor architectuur gezond, duurzaam, tijdloos en geliefd is, voor vele jaren.
Sinds het begin van de industriële revolutie is de wereld complexer geworden. Industrialisatie, globalisering, digitalisering, commercialisering enzovoort, hebben de wereld volledig veranderd (dit is een continu proces). In onze ontwerpen proberen we altijd deze complexiteit (en vaak de daaruit voortvloeiende tegenstrijdigheden) te filteren in het pure en essentiële.
Architectuur gaat uiteindelijk over het verbeteren van het leven en de omgeving van mens en natuur, voor zover architectuur hieraan kan bijdragen. Door middel van organisatie - materialen die uit de natuur zijn “gesneden”, gevormd door de natuurlijke elementen; licht, wind, water en vuur - maar ook schoonheid. Het rationele en het emotionele.
Om - fysiek en psychologisch - onderdak te geven aan mens en natuur en te beschermen tegen, of opzettelijk bloot te stellen aan, de elementen; licht, wind, water en vuur, ontstaat een ontwerp.
Onze ontwerpen zijn vaak gerelateerd aan de analogie tussen muziek en architectuur. Muziek is georganiseerd geluid. Architectuur is georganiseerd licht. Muziek heeft - net als architectuur - structuur, proportie en compositie. Architectuur heeft - net als muziek - ritme, melodie en ziel nodig.
Naast muziek zijn filosofie en kunst - als inspiratie - erg belangrijk in onze ontwerpen, zij zijn de katalysatoren van cultureel beïnvloede ratio en emotie. Vanuit deze rationele en emotionele uitgangspunten ontstaat een geprioriteerde gelaagdheid.